Keratan Akhbar 5-Mei-2008

May 6, 2008 at 9:34 pm Leave a comment

05 Mei, 2008 16:38 PM  

GLC Dan Agensi Swasta Disaran Bantu PIBG Isi Tabung

KUALA LUMPUR, 5 Mei (Bernama) — Pihak swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disaran menjalankan tanggungjawab sosial mereka bagi membiayai program sekolah dan mengisi tabung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kerjasama rapat di antara pihak swasta dan sekolah dilihat dapat memperkasakan lagi pendidikan negara.

“Penglibatan agensi swasta ini sememangnya saya terbuka dan mengalu-alukan, cuma sasaran bantuan itu perlu diberi kepada sekolah yang betul-betul memerlukan,” katanya kepada Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak) pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Terdahulu ketika menjawab soalan Datuk Ismail Abdul Muttalib (BN-Maran) mengenai langkah kerajaan membantu sekolah dan PIBG, Hishammuddin berkata pemansuhan yuran khas bagi murid sekolah tahun ini dan yuran peperiksaan mulai tahun lepas tidak langsung menjejaskan peranan PIBG dalam mencari sumber kewangan.

“Bayaran tambahan ini (PIBG) bukanlah yuran khas yang dikenakan kerajaan malahan tidak wajib dibayar oleh pelajar, ia merupakan sumbangan oleh PIBG kepada sekolah yang dibincangkan dan dipersetujui oleh kedua pihak,” katanya.

Beliau berkata kementerian juga sedang merangka pelbagai alternatif untuk menambah dana tabung kewangan PIBG seperti mempertimbangkan bantuan kerajaan kepada PIBG mengikut Kadar Bantuan Per Kapita (PCG).

Bercakap kepada pemberita di Lobi Parlimen, Hishammuddin berkata kementerian juga akan menyusun semula peruntukan dan program sekolah selaras dengan keadaan ekonomi sekarang bagi membantu mengisi tabung PIBG.

“Kita juga akan berbincang dengan pihak-pihak yang mewakili PIBG di peringkat nasional bagi mencari kaedah terbaik untuk memastikan PIBG yang benar-benar memerlukan bantuan ini, mendapat sokongan dan gerakan sewajarnya supaya aktiviti mereka di sekolah tidak terjejas dengan keadaan hari ini,” katanya.

— BERNAMA

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Perbincangan Usul-usul daripada ibubapa/penjaga Mesyuarat AJK 1/2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


May 2008
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: