Kunjungan Hormat PIBG SMASKP ke Pejabat Pengarah JHEAINS

September 13, 2008 at 12:13 pm 1 comment

Pada 8-September-2008, beberapa wakil AJK telah membuat kunjungan hormat ke Pejabat Pengarah JHEAINS seperti yang dirancang. Kunjungan ini diketuai oleh YDP En Shafiee dan turut disertai Naib YDP Pn Maria, Setiausaha Cikgu Zaidi, wakil AJK ibu bapa En Mustafa dan Pn Farihah serta wakil ajk guru Cikgu Junainah. Berikut adalah perkara-perkara yang telah dibincangkan beserta maklumbalas yang kami terima. Secara keseluruhannya, perbincangan tersebut mencapai objektif. Pihak AJK PIBG mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pengarah beserta pegawai-pegawai yang turut hadir. Kami selaku AJK PIBG juga amat mengharapkan pihak ibu bapa sekelian dapat bersabar menantikan tindakan-tindakan yang selanjutnya dari pihak Jabatan maupun dari pihak sekolah dan AJK. Sempena bulan yang mulia penuh keberkatan ini, marilah kita banyak berdoa agar Allah mempermudahkan urusan guru-guru untuk mendidik anak-anak kita dan agar pihak Jabatan dan Kerajaan Negeri juga dapat segera melaksanakan perancangan mereka demi masa hadapan anak-anak SMASKP (dan juga mereka di ITQAN dan Maahad Ahmadi Gemencheh). 

1. Penyelenggaraan Sekolah

 • Masalah bekalan air di SMASKP berlanjutan selama 6 minggu bagi pelajar di asrama lelaki.
 • Warden sekolah yang mengambil inisiatif untuk memeriksa tangki mendapati tangki air utama amat kotor dan saluran paip utama ke ASPURA tersumbat.
 • Longkang besar sekolah tersumbat menyebabkan air bertakung
 • Tangki kumbahan bermasalah
 • Terdapat dawai elektrik rosak yang terbiar
 • Walau apapun puncanya, masalah utama ialah penyelenggaraan sekolah tidak pernah dilaksanakan secara berkala seperti yang sepatutnya. Perkara asas ini, jika tidak berjalan, boleh membawa kepada kerosakan lebih teruk kepada kemudahan asas sekolah (air, elektrik, sistem kumbahan, dll).

>> Maklumbalas Pengarah

 • Pihak jabatan telah membuat lawatan ke sekolah berkaitan kerosakan tangki air utama dan menghubungi pihak-pihak berkenaan. Pada ketika perbincangan dijalankan, pegawai unit pembangunan telah memaklumkan masalah air ke ASPURA telah selesai setelah kerosakan dibaiki pada 5-7 september.  (Alhamdulillah).
 • Pihak jabatan mempunyai masalah untuk menggaji pekerja tetap untuk menyelenggara sekolah kerana kekurangan sumber kewangan. Proses pendaftaran 15 sekolah agama kerajaan negeri ke Kerajaan Persekutuan masih di dalam proses. Maka bajet sediada masih belum dapat digunakan sepenuhnya oleh 3 sekolah yang masih kekal dibawah kerajaan negeri.

2. Masalah Kekurangan Guru

 • Setiausaha telah menyediakan edaran kepada Pengarah, iaitu senarai guru-guru di SMASKP, status mereka dan keperluan sebenar guru.  Disertakan juga analisa keputusan peperiksaan SPM yang menunjukkan kemerosotan, yang antara sebab utamanya adalah masalah guru yang tidak mencukupi disamping kemudahan asas seperti makmal, bengkel KHB, dll.
 • Terkini, sekolah ada  21 orang guru – sepatutnya 30.  Guru terpaksa mengajar subjek yang bukan menjadi opsyen mereka. Akibatnya para pelajar tidak dapat memahami pelajaran tersebut secara mendalam.
 • Subjek Hadis, Tafsir dan Feqah tidak dapat ditawarkan kerana tiada tenaga pengajar.
 • Dan masalah ini menjadi lebih besar apabila 8 dari guru-guru ini memohon untuk ke Kementerian/ke MARA/berpindah. Sebab utamanya adalah kerana guru-guru ini masih berstatus Sandaran.
 • Para guru ternanti-nanti temuduga dari pihak Jabatan namun masih ditangguhkan sedangkan Kementerian telah memanggil temuduga baru-baru ini. Walaupun mereka amat dedikasi dan sayang pada sekolah ini, tetapi masa hadapan mereka dan keluarga mereka juga amat penting. Mereka pasti tidak akan memohon ke Kementerian jika dapat ditawarkan jawatan tetap.

>> Maklumbalas Pengarah

 • Kementerian Pelajaran telah berjanji untuk menyelesaikan isu Opsyen guru sehingga November 2008. Pihak jabatan hanya dapat membuat tawaran setelah selesai isu tersebut. Sementara itu, jika ada guru yang hendak ke Kementerian, pihak jabatan tidak boleh halang.

3. Kekurangan Kemudahan

 • SMASKP kekurangan kelas, bahan bantu mengajar, makmal bahasa, kemudahan internet, makmal komputer, bangunan tambahan untuk pengajian e’dadi, bas sekolah serta surau yang sudah tidak dapat menampung jumlah pelajar sedia ada. Sudah pastinya ia tidak akan dapat menampung pengambilan pelajar pada tahun seterusnya
 • PIBG tahu ini bukan di dalam bidang kuasa kami, tetapi amat berharap jabatan telah membuat perancangan secukupnya untuk memastikan pelajar dapat belajar di dalam suasana yang kondusif.
 • PIBG sekadar mencadangkan agar pada tahun 2009, jumlah pelajar baru bagi tingkatan 1 dihadkan kepada satu kelas pelajar perempuan, dan satu kelas pelajar lelaki, sementara pengambilan pelajar tingkatan 4 dihentikan. Dengan ini, para guru pakar yang sedia ada dapat menumpukan perhatian kepada Pelajar Tingkatan 5 yang lebih kritikal memandangkan keputusan mereka sekarang di Tingkatan 4 tidak memuaskan.  Kemasukan guru baru, jika ada dapat disalurkan ke pengajian menengah rendah. Kemasukan 60 pelajar berbanding lebih 80 yang akan meninggalkan sekolah akan memberi ruang dan keselesaan pada pelajar yang tinggal/baru, sementara infrastruktur dan kemudahan sekolah diperbaiki  oleh pihak Jabatan.
 • Pihak PIBG juga mencadangkan agar disediakan Rumah Pengetua di dalam kawasan sekolah agar beliau dapat memantau progres sekolah dan pelajar dengan lebih baik. Agak sukar bagi Pengetua sekarang untuk melaksanakan tugasnya jika beliau terpaksa berulang-alik agak jauh.

>> Maklumbalas Pengarah

 • Menurut pegawai bahagian pendidikan, pihak jabatan telah membentangkan kertas kerja dan bajet 2009/2010 kepada pejabat SUK yang merangkumi perkara-perkara yang telah dibangkitkan oleh PIBG hari ni seperti kemudahan, rumah pengetua dan sebagainya.

—————————————————————————-

AJK PIBG ingin memberi satu kepastian kepada pihak ibu bapa, bahawa kami tidak akan mendiam diri menanti kelulusan bajet oleh kerajaan negeri. Sementara pihak jabatan menjalankan tugas mereka, AJK akan terus memikirkan cara-cara untuk “mempercepatkan” penyelesaian isu-isu ini termasuklah membuat kunjungan hormat ke Pejabat MB jika perlu. AJK PIBG juga akan bermesyuarat selepas cuti hari raya bagi membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut, beserta perancangan program PIBG sendiri.

Sekali lagi kami menyeru semua ibu bapa berdoa agar Allah memberikan kemudahan kepada guru-guru sekolah dan rakan-rakan kita di Jabatan untuk melaksanakan tugas mereka di dalam keadaan kekangan kewangan dan tenaga pekerja, agar diberi kekuatan untuk terus berjuang bersama-sama demi kejayaan anak-anak kita. Dan saya doakan di saat ini agar anak-anak kita di sekolah di dalam perlindungan Allah swt dan ibadah belajar mereka mendapat keberkatanNya. Amin.

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Ramadhan Mubarak Salam Ma’al Hijrah 1430

1 Comment Add your own

 • 1. hazlin  |  March 20, 2009 at 2:24 pm

  kenapa guru lelaki kurang dan sebab untuk mengatasi masalah ini?????????

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


September 2008
M T W T F S S
« Jul   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggers like this: