Salam Maulidur Rasul 1430H and some updates..

March 9, 2009 at 3:58 pm Leave a comment

Salam ‘Alaika Ya Habiballah … Assalamualaikum semua.

1. Semoga hari ini, dah hari-hari akan datang kita akan terus berselawat kepada Rasulullah saw, agar kita mendapat syafaatnya di Hari Kemudian.

2. Tahniah kepada wakil pelajar SMASKP yang telah meraih Johan/Naib Johan/Tempat ke-3 pada Majlis Tilawah Al-Quran (MTAQ) 2009 pada 7 Mac yang lalu, PIBG amat berbangga dengan kemenangan SMASKP di dalam semua kategori yang telah dipertandingkan. Mabruk!
Tahniah juga kepada yang telah memenangi acara-acara sukan pada bulan lepas. Difahamkan ada beberapa lagi pertandingan ko-ku yang sedang dianjurkan, moga-moga SMASKP terus cemerlang sebagai Juara.

3. Untuk makluman, aktiviti-aktiviti PIBG juga telah berjalan sepanjang bulan Februari lepas 

(a) Mentor Siswa pada 6-8 Febuari, anjuran bersama Alumni SMASKP (UM) dan SMATT, dengan tema “Mahasiswa Pencetus Ilmu, Pembimbing Pelajar”. Ianya dihadiri pelajar-pelajar Ting. 1 dan 2.

(b) Program Bimbingan Kejayaan Pelajar oleh PIBG Biro Akademik, di mana siri bulan Feb ini membawa tajuk “Pengurusan Masa”, untuk pelajar Ting. 3 dan 5.

(c) Program “Switch On Your Memory” anjuran PIBG Biro Pembangunan Modal Insan yang telah membawa Mr Lim Teck Hoe, iaitu Asia Memory Record Holder, untuk berkongsi teknik-teknik menguatkan memori atau daya ingatan, dan berkongsi faktor-faktor yang memantapkan lagi penggunaan otak kita, agar pelajar dapat belajar dengan lebih cemerlang apabila memiliki otak yang cerdas. Program ini dihadiri semua pelajar.

(d) PIBG telah berupaya menghantar tiga orang guru ke ESQ Leadership Training, di mana program ESQ ini sedang dirancang untuk di bawa ke SMASKP. Biro Pemb Modal Insan sedang menyiapkan kertas kerja untuk mengumpul dana kerana secara umumnya, di program public, per head fee adalah Rm700. Namun kerana program ini amat efektif dan berciri world-class, PIBG akan berusaha untuk melaksanakan nya di peringkat sekolah. Program ESQ ini telah pun dibentangkan kepada Pengarah JHEAINS.

 4.  AJK PIBG telah bermesyuarat pada 17 Jan 2009, iaitu kali ke 4 bagi sessi 2008/2010. InsyaAllah minit mesyuarat akan dikemaskini. Saya minta maaf kerana minit yang lepas juga masih belum saya upload. Secara ringkasnya, perkara-perkara ini menjadi perhatian kami:

i) Hal kebajikan pelajar dari aspek kesihatan. PIBG mencadangkan ibu bapa membekalkan kismis kepada anak-anak masing-masing. PIBG akan membuat kajian jika dapat menyalurkan bantuan kepada pelajar yang kurang mampu. Difahamkan juga pengurusan Dewan Selera telah diambil alih oleh sekolah. Oleh itu pihak sekolah perlu memastikan pelajar dibekalkan dengan makanan yang berkhasiat dan bersih.

ii) Dari aspek kebersihan dan kelestarian sekolah, program Satu Keluarga Satu Pokok terpaksa ditangguhkan atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan. Biro yang bertanggungjawab akan membuat perancangan lebih terperinci untuk dibincangkan di dalam mesyuarat seterusnya. Longkang yang tersumbat dipenuhi tanah masih belum selesai pembersihannya kerana pekerja yang diupah telah berhenti. Pihak sekolah diminta usahakan hal ini.

iii) Difahamkan dari Cikgu Baharuddin, sekolah telah menempah 11 komputer baru, dan membaiki 10 komputer sedia ada. Dengan ini, kelas pembelajaran komputer dijangka akan dapat dilaksanakan dengan lebih teratur. Walaubagaimanapun, internet masih tidak dapat dibekalkan kepada sekolah kerana isu infra oleh pihak Service Provider.

Penutup kata, mari kita sama-sama doakan pelajar SMASKP yang telah menduduki SPM tahun lepas akan mendapat keputusan yang cemerlang dan lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini. InsyaAllah. Amin.

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Salam Ma’al Hijrah 1430 SATU KELUARGA SATU POKOK menjadi tema Mesyuarat PIBG SMASKP ke-5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


March 2009
M T W T F S S
« Jan   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggers like this: